Paragraaf 3 Strategieën bij debatteren
In elk debat kan gebruik gemaakt worden van een bepaalde strategie. Met strategie bedoelen we een bepaalde weloverwogen aanpak die gericht is op het realiseren van je doelstellingen (hier dus het debat winnen). We bespreken nu enkele strategische aspecten.
a. Argumenten achter de hand houden
Het is niet slim om direct je kruit te verschieten in een debat. Kom met een of twee argumenten en houd andere argumenten achter de hand. Zo voorkom je al te snel in een defensieve positie te komen omdat je argumenten ‘op’ zijn.
b. Het gras voor de voeten wegmaaien
Je tegenstander is er op uit jouw argumenten met tegenargumenten te ontkrachten. Je kunt hier op inspelen door al vooraf tegenargumenten te ontzenuwen. Bovendien laat je op deze manier zien een uiterst genuanceerd iemand te zijn. Je geeft er immers blijk van alle belangrijke argumenten en tegenargumenten mee te nemen in je oordeel.
c. Lichaamstaal
Behalve goede argumenten zijn er nog meer factoren die je betoog kracht kunnen bijzetten. Lichaamstaal bijvoorbeeld: brede armgebaren, opgeheven vingers, een betrokken gelaatsuitdrukking of variaties in je stemgebruik.
d. Het publiek bespelen met humor
Ook humor is belangrijk in het debat. Als je de lachers op je hand krijgt, heb je een voordeel op je tegenstander.
e. Teamwork
Is er sprake van een debat tussen twee teams, dan is het nuttig afspraken te maken met elkaar:
- wie komt met welk argument?
- wie reageert op de tegenstander?