Paragraaf 6 Cases uit het bedrijfsleven

Opdracht 29

Case: Martelen en een handelsboycot
Een grote Nederlandse multinational staat op het punt een order binnen te halen ter waarde van één miljard euro. Het betreft de aanleg van een telecommunicatiesysteem in een derdewereldland. De overheid van dit land is de opdrachtge­ver.

Er is echter een moeilijkheid. Dit land wordt er al enkele jaren van beschuldigd op grote schaal de mensenrechten te schenden. Het land wordt gere­geerd door een dictator. Vol­gens een recent rapport van Amnesty International worden politie­ke tegen­standers op grote schaal gemarteld en vermoord. Actiegroepen pleiten al langer voor een boycot van dit land door Nederland­se onder­ne­mingen. Het is nog slechts een kwestie van dagen dat de Verenigde Naties een algemene han­delsboycot zal afkondi­gen tegen dit land. De Nederlandse regering zal deze boycot zeker volgen.

De Raad van Bestuur van de multinational heeft grote moeite met de schending van de mensenrechten door het land, waarvan men deze grote order kan verwerven. Daar komt bij dat de telecommunicatieapparatuur gebruikt kan en zal worden door de binnenlandse veiligheidsdienst van het land.

Van de andere kant realiseert men zich dat deze order van zeer groot belang is voor het bedrijf. De directie wil de werk­gelegenheid en de inkomenspositie van 3000 medewerkers niet op het spel zetten. Ook wil zij de kapitaalverschaf­fers een gerechtvaardigde beloning geven. Het wordt een moei­lijke beslissing. Wanneer de order vandaag afgesloten zou worden, handelt het bedrijf niet in strijd met de Nederlandse wet. Wel zal er grote publieke verontwaardiging ontstaan, waarbij onduidelijk is wat de gevolgen zullen zijn voor het bedrijf.

Welke beslissing behoort de Raad van Bestuur te nemen? Om een antwoord te krijgen op die vraag maak je een analyse en beoordeling van deze case aan de hand van het stappenplan. Zie bladzijde 134 van het boek.

 

Opdracht 30

Zwart betalen in de horeca

Je hebt je diploma behaald op de Hogere Hotel School. Je werkt bij een grote hotel-restaurantketen met meer dan twintig vestigingen in Nederland. In een van de vestigingen ben je chef van een aantal diensten, onder andere de keukendienst. Er werken dertig mensen bij het hotel-restaurant, zowel vaste krachten als oproepkrachten. Tot nu toe wordt iedereen gewoon wit betaald. Het gaat echter niet goed met het bedrijf. De omzet is de afgelopen jaren gedaald en er wordt verlies geleden. Er moet bezuinigd worden.

De directie van de keten geeft jou de opdracht drie mensen van het keukenpersoneel te ontslaan uit hun vaste dienstbetrekking. Ze mogen wel af en toe komen werken, maar alleen als het echt heel druk is. Bovendien krijgen ze dan zwart uitbetaald. Aan jou de taak deze vervelende boodschap over te brengen op het keukenpersoneel, terwijl je eigenlijk tegen zwart werken bent.

Vorige week is een landelijk bekend horecabedrijf gestraft door justitie vanwege het op grote schaal zwart betalen van medewerkers. Ook de verantwoordelijke personen zijn gestraft.

Gaat dit jou ook een keer overkomen? Wat doe je? Voer je de opdracht van je baas uit?

Wat doe je? Analyseer en beoordeel aan de hand van het stappenplan. Zie bladzijde 134 van het boek.